söndag 13 april 2014

Ett besök på Drottningholm

Jag åkte varken till Livrustkammaren eller Uppsala igår - vi kom till Drottningholm i stället. Fast det gjorde ju inte så mycket. Har varit där förut, men som även gäller många andra platser var jag då inte lika historieintresserad. Vi var inte inne i slottet, det blev en promenad runt parken.





Det Götiska tornet började byggas 1792. Från år 1794 fanns en optisk telegraf på tornet, med vilken man kunde sända meddelanden till och från Stockholms slott. Det första meddelandet som sändes från Götiska tornet var en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf.


Kina slott var en födelsedagspresent från kung Adolf Fredrik till hans drottning Lovisa Ulrika på hennes 33-årsdag år 1753. Slottet är inspirerat av det kinesiska som då var på modet.



Drottningholms slott började byggas år 1662 på initiativ av änkedrottning Hedvig Eleonora (gift med Karl X Gustav). Det är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. Kungafamiljen bor idag i vissa delar av slottet, resten är öppen för besökare.


Efter promenaden fikade vi på slottscaféet. Slottet syns i bakgrunden.


I souvenirbutiken hittade vi en tändsticksask med en bild av självaste Karl XIV Johan. Jag var så klart tvungen att köpa den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar